Ieder jaar is het op de derde dinsdag van september Prinsjesdag. Een dag waarop alles in Den Haag in het teken van traditie staat en wij de democratie vieren. Zijne Majesteit de Koning spreekt de troonrede uit. Hierin maakt hij namens het kabinet de plannen voor het nieuwe regeringsjaar bekend.
Koningin Beatrix sprak haar kersttoespraak uit vanuit de Witte Eetzaal in Paleis Huis ten Bosch. Na onder meer de DNA-Salon in 2022, de Chinese Zaal in 2020 en de Vestibule in 2019 en 2021 is dit jaar de Witte Eetzaal met zijn historische interieur ook het decor van de kersttoespraak van Koning Willem-Alexander.
In 2021 gaat de Gouden Koets naar het Amsterdam Museum voor de gelijknamige tentoonstelling. Vijftien Nederlandse kunstenaars of kunstenaarsduo’s krijgen de opdracht nieuw werk te maken in relatie tot de Gouden Koets waarin nieuwe perspectieven op het rijtuig geboden worden. Een van deze kunstenaars is fotograaf en beeldend kunstenaar Erwin Olaf, die ervoor kiest om niet de koets zelf, maar juist de mensen die eromheen werken centraal te stellen.
Neem de tijd om te verdwalen in de Oranjezaal. Deze bijzondere schilderijen van de 'beste schilders van het landt' vormen één beeldend verhaal; een zeventiende-eeuws 'strip' verhaal over het leven van Frederik Hendrik.
Op Prinsjesdag 2022 werden nieuwe galalivreien geïntroduceerd. Waar komen livreien vandaan? Welke verschillende livreien zijn er eigenlijk? En wat maakt de nieuwe livreien extra bijzonder?
Drie generaties Oranje in een groene antichambre. Prinses Beatrix, Koning Willem-Alexander en Prinses Amalia zijn in december 2022 gefotografeerd in een 'wachtkamer' in Paleis Noordeinde, maar het was niet zomaar een wachtkamer.
Eén van de meest indrukwekkende zalen in Paleis Noordeinde is de Indische Zaal. Deze volledig met hout gedecoreerde zaal was een geschenk van de bevolking van het toenmalige Nederlands-Indië ter gelegenheid van het huwelijk van Koningin Wilhelmina met Prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin in 1901. Tegenwoordig fungeert de Indische Zaal als ontvangstkamer voor kleine gezelschappen.
Het Koninklijk Staldepartement werd in 1815 door Koning Willem I opgericht. Het departement dat voor het vervoer van de koninklijke familie en haar hofhouding zorgde, was verspreid over verschillende locaties in Den Haag.
Tussen het groen van Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen ligt het gebouw van de Koninklijke Verzamelingen, een schatkamer speciaal ontworpen voor het erfgoed van Oranje-Nassau.
Tijdens een bezoek begin 2023 aan het Caribisch deel van het Koninkrijk maakte de Prinses van Oranje, vergezeld door haar ouders, kennis met Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Deze zes eilanden staan ook centraal in een omvangrijk album dat in 1904 aan Koningin Wilhelmina werd geschonken.
Het particulier secretariaatsarchief van koningin Emma biedt een prachtig overzicht van brieven die zij ontvangen heeft vanaf het begin van haar huwelijk met koning Willem III tot aan haar overlijden.
Lakei, kamermeisje, koetsier of stalknecht - iedereen kan zelf uitzoeken of zijn voorouder in dienst was bij het Hof!