Van 7 oktober 2023 tot en met 5 mei 2024 zal er in Museum Gouda een tentoonstelling te zien zijn die de relatie tussen Koningin Wilhelmina en de Haagse School belicht. Wilhelmina schilderde zelf en werd in 1932 werkend lid van Pulchri Studio. Ze liet geregeld portretten van haarzelf en familieleden maken, maar kocht ook kunst op exposities en in galeries. Naast staatsieportretten werden ook belangrijke gebeurtenissen vastgelegd. Kunst werd zo effectief ingezet om bij te dragen aan de positionering van de jonge koningin. Zo toont het schilderij Wapenschouw op de Renkumse heide van Otto Eerelman, een indrukwekkend militair schouwspel, waarbij Wilhelmina vijftien dagen na haar inhuldiging fier verschijnt op een bruin paard, gekleed in witte amazone en met zwarte amazonehoed, vergezeld door generaals en haar staf.

Wapenschouw op de Renkumse heide van Otto Eerelman
 

Pulchri-kast

In 1901 trouwt Wilhelmina met Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Een rijke geschenkcultuur toont zich in vele geschenken vanuit de hele samenleving. Een hoogtepunt van deze geschenken is de zogenoemde ‘Pulchri-kast’. Deze bijzondere kast, ontworpen door de architect Karel de Bazel, bevat 116 aquarellen, tekeningen en bas-reliëfs van leden van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio en is hiermee een weerspiegeling van de Haagse School. Kunstig opgeborgen in de dubbele deuren van de kast verschijnen bij opening kleine schilderingen van vergeten kunstenaars maar ook van beroemde namen als Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag, Jan Toorop en Suze Robertson.

Pulchri kast op de tentoonstelling Koninklijke Kunst in het Gouda Museum
tentoonstelling Koninklijke Kunst in het Gouda Museum

Koninklijke Kunst – Wilhelmina en de Haagse School

Naast de ‘Pulchri-kast’ zal de tentoonstelling ook de kunstwereld in 1901 belichten aan de hand van de kunstenaars die in de kast vertegenwoordigd zijn. Tot slot is er aandacht voor de relatie tussen het koningshuis en de kunst in die periode.

 

De tentoonstelling is te zien tot en met 5 mei 2024.