16-02-2018    Van 17 februari tot en met 10 juni 2018 is in het Haags Historisch Museum de tentoonstelling De wereld achter een poppenhuis. Willem Tholen, Lita de Ranitz en vrienden te zien. Centraal in de expositie staat het grote pronkpoppenhuis uit 1910 van Lita de Ranitz. Lita de Ranitz was getrouwd met de kunstschilder Willem Bastiaan Tholen. Zij hadden een uitgebreid netwerk aan contacten met kunstenaars en met het Hof.

intro poppenhuis
 

Duizendpoot aan het hof

De vader van Lita, jonkheer Sebastiaan M.S. de Ranitz, was vanaf 1871 in dienst van het Hof. Hij begon als ordonnansofficier en particulier-secretaris van koning Willem III en eindigde als intendant en grootmeester van het huis van koningin-moeder Emma. In het Koninklijk Huisarchief bevindt zich een collectie van S.M.S. de Ranitz. Uit deze collectie zijn enkele archiefstukken en een fotoalbum van Lita gebruikt voor de tentoonstelling van het Haags Historisch Museum. Onder de archiefstukken is een brief die vader De Ranitz aan zijn dochter schreef.

briefranitz
tholen j

Schilderkunst

Naast de archiefstukken en het fotoalbum, zijn van de Koninklijke Verzamelingen ook een schilderij van prinses Juliana en een waaier te zien. De waaier met een waterlandschap is beschilderd door S.M.S. de Ranitz voor koningin Emma. Het schilderij is gemaakt door W.B. Tholen en was aangeboden door de leden van de Koninklijke Kunstzaal Kleykamp ter gelegenheid van het 50-jarig Nederlanderschap van koningin Emma.

Informatie

Kijk op de website van het Haags Historisch Museum voor openingstijden en meer informatie over de tentoonstelling.

poppenhuis