Op 23 juli 2016 opent Paleis Noordeinde voor het eerst zijn deuren voor het publiek. Straks heeft iedereen de mogelijkheid het werkpaleis van de koning van binnen te bekijken. Ook de Koninklijke Stallen worden in de zomermaanden opengesteld voor publiek!

 
beleefpaleisnoordeinde
 

Achter de schermen

Het paleis is een eeuwenoud monument van nationale betekenis en behoort tot ons nationaal erfgoed. Na jaren als woonpaleis voor onder andere koning Willem III en daarna koningin Wilhelmina gediend te hebben, besloot koningin Beatrix Paleis Noordeinde als werkpaleis in gebruik te nemen. Nog steeds fungeert het paleis als kantoor en dient het als ontvangstruimte voor officiële ontvangsten. Paleis Noordeinde opent deze zomer vier opeenvolgende zaterdagen haar deuren te beginnen met zaterdag 23 juli 2016. De openstelling is, ook qua aantal bezoekers, beperkt vanwege de kwetsbaarheid van het gebouw en de kantoorfunctie. Wel proberen we zoveel mogelijk belangstellenden de kans te geven om tegen een beperkte vergoeding het paleis van binnen te zien. Bezoekers mogen in hun eigen tempo genieten van verschillende zalen en kunsthistorische ruimtes op Paleis Noordeinde. Zo zal de prachtige grote balzaal te zien zijn en kunt u genieten van de puttikamer die nu regelmatig als vergaderzaal wordt gebruikt. Bovendien kunt u nu eindelijk achter de schermen van de balkonscène van prinsjesdag kijken. Tijdens het bezoek mag u namelijk ook de balkonzaal bezichtigen.

beleefpaleispers
koninklijke stallen

Glazen Koets van dichtbij

Ook de Koninklijke Stallen zetten hun deuren wagenwijd open voor een breder publiek. De afgelopen jaren verzorgde het Koninklijk Staldepartement al rondleidingen op aanvraag. Vanaf 26 juli 2016 zijn de Koninklijke Stallen doordeweeks gedurende 16 dagen van dinsdag tot en met vrijdag te bezichtigen. De bijzondere gebouwen met koetshuizen, ontworpen door H.P. Vogel, geven een prachtig kijkje in het heden en het verleden. Uiteraard staan hier de paarden van het Koninklijk Huis, maar natuurlijk ook verschillende vervoermiddelen uit de Koninklijke Verzamelingen zoals de Crème Calèche (zie foto). Tijdens de openstelling kunt u door verschillende ruimtes van de Koninklijke Stallen lopen, waaronder de binnenmanege, de stallen en een tuigenkamer. U krijgt de mogelijkheid om een deel van het wagenpark van Dienst Koninklijk Huis te zien. Zelfs de Glazen Koets, die dit jaar op prinsjesdag zal worden ingezet omdat de Gouden Koets gerestaureerd wordt, kunt u van dichtbij bewonderen.

Een koninklijke belevenis

Door het openstellen van Koninklijk Paleis Amsterdam en door de Koninklijke Verzamelingen online toegankelijk te maken op koninklijkeverzamelingen.nl krijgt het publiek al de kans om meer te zien van ons cultureel erfgoed. Ook de mogelijkheid om de Oranjezaal te bezoeken kon rekenen op enorm enthousiasme van het publiek. Al lang leefde bij de koning de gedachte om ook Paleis Noordeinde te delen met geïnteresseerden. De mogelijkheden zijn onderzocht en nu is een format gevonden waarin de openstelling van Paleis Noordeinde nog deze zomer een feit zal zijn. Wilt u ook graag via de koningstrap naar de balzaal lopen en ondertussen de prachtige schilderijen bewonderen? Of gaat u liever naar de Koninklijke Stallen om de paarden van het Koninklijk Huis te ontmoeten? Hou onze website en social media in de gaten. Zodra er meer nieuws is brengen wij u graag op de hoogte!

trap