28-07-2021    Tot en met 29 augustus is in de Grote Kerk Breda de tentoonstelling Royal Fashion Design - Mattijs van Bergen te zien. In de tentoonstelling staan recente en nieuwe ontwerpen van de Nederlandse modeontwerper centraal. Naast de ‘koninklijke’ ontwerpen, waarvan vele door koningin Máxima zijn gedragen, heeft de ontwerper een serie nieuwe creaties ontworpen speciaal in opdracht van de Grote Kerk Breda.

intro Royal Fashion Design
 

Poet Dress

In 2014 verschijnt koningin Máxima in Baden-Baden bij de uitreiking van de Duitse Mediaprijs 2013 voor het eerst in een rode japon ontworpen door de ‘Crown prince of Dutch Fashion’ zoals modetijdschrift Elle Mattijs van Bergen betitelt. De Nederlandse modeontwerper noemt het verwerken van plissé in zijn ontwerpen zijn handschrift. Deze rode St. Remy Oreise Dress laat zijn voorkeur voor plissé duidelijk zien. Eind 2014 presenteert Van Bergen zijn herfst-winter collectie Complementair geïnspireerd op de schildertechniek en het kleurgebruik van Vincent van Gogh. Eén van zijn ontwerpen is de roestoranje met lichtblauw en mintgroene Poet Dress. Edelsmid Anneke van Bergen heeft regelmatig accessoires gecreëerd passend bij de ontwerpen van haar zoon. Ook de Poet Dress is een samenwerking van moeder en zoon. De koperen ceintuur is van de hand van Anneke van Bergen. De japon van de koningin is aan de onderkant recht afgesneden en is helemaal oranje. Tijdens het staatsbezoek aan Japan in oktober 2014 draagt zij haar versie van de Poet Dress voor het eerst. Ook tijdens de nieuwjaarsreceptie in 2016 en naar het jubileumcongres ‘70 jaar SER in 2020 verschijnt zij in de roestoranje japon van Mattijs van Bergen

poetdress3
Detail van prent met Gezicht op het Kasteel van Breda met daarachter de Grote Kerk.

Monument for You

De nieuwe collectie, Monument for You, die Van Bergen speciaal voor de tentoonstelling Royal Fashion Design heeft ontworpen, is geïnspireerd op de geschiedenis van de Grote Kerk Breda. Centraal staan de sterke vrouwen van Nassau. Zo blijkt Anna van Saksen een inspiratiebron voor de modeontwerper. En ook de Bredase Johanna van Polanen, de vrouw die aan de wieg staat van het Huis Oranje-Nassau, mag niet ontbreken. De bruid die trouwt met de Duitse Engelbert I van Nassau-Dillenburg krijgt bescherming in de vorm van een witte volumineuze ‘trouwjas’ bestaande uit lagen plissé met de titel ‘Everything is going to be alright’. Het praalgraf van Engelbert II is de inspiratie voor het ontwerp 'Raise boys and girls the same way’. Een ontwerp gescheiden door een spiegel waarvan de ene helft een zwangere vrouw toont in een vrouwenharnas en de andere helft de vrouw als krijger laat zien in een geplisseerd donkerroze broekpak. De zes nieuwe ontwerpen van Mattijs van Bergen schitteren naast de ontwerpen voor koningin Máxima in de nissen van beide zijbeuken van de kerk.

Bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen