12-03-2017  In het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam vond dit weekend de officiele opening plaats van de tentoonstelling It’s a men’s world. De tentoonstelling richt zich op de wereld van de mannentas, van historische tassen tot aan hippe en hedendaagse designer tassen. De vraag ‘Fashion of Function’ staat centraal: wanneer gaat de man voor een tas en wanneer heeft hij genoeg aan zijn broekzakken? De mannentas is vooral gericht op functionaliteit: laptoptassen, backpacks of sporttassen. De tas mag tegenwoordig niet ontbreken bij de outfit van de man, van voetballers tot zakenmannen ze dragen allemaal een tas.

 
intro mannentassen
mannen tassen

Mannentas

De mannentas is al eeuwen oud. In de middeleeuwen droeg de man een beurs of tas aan zijn gordel. In de zeventiende eeuw kwam hier verandering in, kleding werd namelijk voorzien van (binnen)zakken om spullen in mee te nemen. In de negentiende eeuw kwam de dokterstas in de mode terwijl in de twintigste eeuw de aktetas onder mannen populair werd. Anno de eenentwintigste eeuw is de mannentas niet meer uit ons modebeeld te denken, het is heel gewoon dat ook de man met een tas rondloopt. Tegenwoordig is er niet meer alleen voor de vrouw veel keus op tassengebied, maar ook voor de man.

van heuptas tot veldkantine

Ook de Koninklijke Verzamelingen hebben mannelijke tassen in de collectie. Zes van deze nuttige objecten zijn tot en met 27 augustus te zien in de tentoonstelling. Van heuptassen van koning-stadhouder Willem III en Hendrik van Mecklenburg tot een bijzondere veldkantine die de held van Waterloo goed kon gebruiken bij al zijn veldslagen. Van koning Willem I zal zijn portefeuille te zien zijn. Een schrijfmap die hij mee kon nemen als hij onderweg was. Aan de onderzijde zit zelfs een aparte lade met een slot erop, waarin hij belangrijke documenten veilig kon opbergen. Voor de ‘besluitenkoning’ stond de functionaliteit voorop van deze fraai gedecoreerde portefeuille.

portefeuille van Willem I