Het Rijksmuseum van Oudheden presenteert een nieuwe vaste tentoonstelling waarin bezoekers worden meegenomen naar het oude Griekenland, Etrurië en het Romeinse Rijk. Een prominente plaats is weggelegd voor de klassieke beeldhouwkunst. In een galerij worden de mooiste beelden uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden getoond, beelden van mythische helden en goden als Pan, Heracles, Hekate en Dionysos. Speciale aandacht gaat ook uit naar de fraaie collectie Grieks aardewerk en de Etruskische collectie, met gedecoreerde spiegels, gouden sieraden en prachtige bronzen beeldjes.

 
Grieken beeldenzaal Mike Bink

Ontdek de wisselwerking tussen klassieke culturen

Naast dat het museum mooie kunst(-voorwerpen) uit deze verschillende culturen toont, besteedt het ook aandacht aan de wisselwerking tussen de Griekse en de omringende culturen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de invloed van Egypte en het Nabije Oosten op de vroege Griekse kunst en later de culturele invloed van Griekenland tot ver in Etrurië, Egypte, het Nabije Oosten en India.

 
Campagnebeeld vierkant 800p
 
Osiris canope

Uit onze collectie

Voor deze tentoonstelling hebben de Koninklijke Verzamelingen drie objecten in langdurig bruikleen gegeven. De Osiris-canope, een Boeotische terracotta danseres uit de vierde eeuw voor Christus en een Etruskische Bucchero Amfoor uit de zesde eeuw voor Christus, die als inspiratiebron heeft gediend voor de Griekse pottenbakker Nikosthenes. Deze bijzondere stukken heeft het Rijksmuseum van Oudheden in bruikleen gevraagd omdat zij naadloos aansluiten op de verschillende thema’s van de tentoonstelling en een mooie aanvulling vormen op de eigen collectie van het museum.