In het begin van de twintigste eeuw waren er vele ontwikkelingen op het gebied van vrouwenemancipatie. Ook binnen de kerken ontstonden discussies over de mogelijkheden om als vrouw predikant te worden. Vandaag (10 juni 2022) opent de tentoonstelling Lutherse Vrouwen op de kansel in het Luther Museum in Amsterdam. Deze tentoonstelling staat stil bij de ontwikkelingen van de positie van vrouwen binnen de lutherse kerk aan de hand van grotendeels niet eerder getoonde objecten en documenten uit verschillende lutherse gemeenten, archieven en collecties, waaronder de Koninklijke Verzamelingen.

Bruiklenen Lutherse Vrouwen op de Kansel
 

Tentoonstelling in Luther Museum

Op 12 juni 2022 is het precies 100 jaar geleden dat de synode van de evangelisch-lutherse kerk zich boog over de ingezonden vraag van de studente Laurence Caroline Dufour. Zij legde aan de synode voor of op basis van de bestaande reglementen over het predikantschap zij als vrouw ook predikante zou kunnen worden. Dit leverde een levendige discussie op, maar aan het einde van de synode werd vastgesteld dat het volgens de reglementen mogelijk was. Dit was een historisch moment, want de Lutherse kerk was hiermee binnen Nederland de derde kerk die vrouwen op de kansel toeliet, en wereldwijd de eerste lutherse kerk. Uiteindelijk duurde het tot 1929 voor Jantine Haumersen als eerste vrouw werd benoemd tot lutherse predikant. Laurence Dufour werd in 1931 luthers domina (vrouwelijke dominee) in Groede.

Tentoonstelling Lutherse Vrouwen op de kansel
Menukaart mevrouw Dufour

Mevrouw Dufour en prinses Juliana

Prinses Juliana ontmoette mevrouw Dufour voor het eerst bij een diner dat werd gegeven door koningin Wilhelmina ter gelegenheid van het eredoctoraat in de Rechtsgeleerdheid dat zij had ontvangen van de universiteit van Leiden. Mevrouw Dufour was op dat moment voorzitster van de Vereniging van Vrouwelijke Studenten Leiden (VVSL) en was één van de genodigden. Kort na deze ontmoeting ging Juliana in Leiden studeren en werd ze lid van de vereniging. Ze werd goede vrienden met mevrouw Dufour en voerde correspondentie met haar, ook zocht ze haar op in Groede toen ze voor een bezoek in Zeeland was. In de tentoonstelling is de menukaart te zien van het diner en twee brieven van prinses Juliana aan mevrouw Dufour.

De tentoonstelling is te zien tot en met 11 september 2022.