Het jaar 2022 markeert het 250e geboortejaar van Willem I Frederik, Koning der Nederlanden. De Duitse stad Fulda viert in 2022 deze gelegenheid met een grootse zomertentoonstelling Design & Dynastie in haar barokke Stadtschloss.

intro design Dynastie
 

Willem Frederik en Nassau-Oranje-Fulda

Voordat Willem I de eerste koning van het Koninkrijk der Nederlanden werd, regeerde hij van 1802 tot 1806 over het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda in Duitsland. Zijn tijd in Fulda kan worden beschouwd als een mooie voorbereiding op zijn latere koningschap in Nederland.

Koning Willem I
FULDA tentoonstelling

Design & Dynastie

In de historische kamers van het stadspaleis en de charmante paviljoens in het stadspark van Fulda worden koning Willem I, zijn erfgoed, het Huis van Oranje-Nassau en de vele Duitse connecties in al hun facetten belicht aan de hand van historische schilderijen en objecten uit verschillende verzamelingen, waaronder die van de Koninklijke Verzamelingen. Samen met designobjecten van hedendaagse ontwerpers, sieraden, couturestukken en fotografie worden in fraaie ensceneringen verschillende thema's belicht uit het leven van Willem Frederik en de Oranje-Nassau dynastie.

Miniatuurkamer

Zo is er een speciale miniatuurkamer ingericht binnen het stadspaleis om dit tot uitdrukking te brengen. Eén van de bijzondere miniaturen die de Koninklijke Verzamelingen in bruikleen hebben gegeven voor deze tentoonstelling is het portretminiatuur van prinses Juliana gemaakt door de fotograaf Franz Ziegler. Voor dit miniatuur combineerde hij fotografie met tekenkunst: het fotografisch beeld bracht hij in kooldruk over op ivoor. Vervolgens werkte hij dit bij met waterverf. Zo ontstond er een uniek object gevat in een art-deco omlijsting van goud en blauw email.

ziegler juliana
waaier mellerio

Mellerio waaier

Een belangrijk thema in de tentoonstelling is het 'opdrachtgeverschap' van de Oranjes aan ambachtslieden. Ook hiervan zijn veel voorbeelden te bewonderen uit de Koninklijke Verzamelingen. Meest in het oog springt de waaier van het beroemde Franse juweliershuis Mellerio dits Meller. Koning Willem III bestelde in 1888 voor zijn tweede vrouw koningin Emma bij Mellerio een parure: een tiara, twee armbanden, oorhangers, een collier en een broche van goud, robijn en diamant. Toen de bestelling in Den Haag werd afgeleverd verraste het juweliershuis Emma met deze waaier.

De tentoonstelling is te zien tot en met 28 augustus 2022.