28-06-2021     Het Tropenmuseum pakt uit met de tentoonstelling Cadeau, Hoezo? Kom geven beleven. Stap in een wereld van cadeaus geven en ontvangen, waarbij elke ruimte in de tentoonstelling een eigen hoofdstuk van dit verhaal vormt. Een cadeau geven is een wereldwijd gebruik, maar de manier waarop en de betekenis van een cadeau kan behoorlijk verschillen. In de uitbundige en interactieve tentoonstelling leert de bezoeker de bijzondere manieren van inpakken en de tradities rondom geschenken geven. De familietentoonstelling, met bruiklenen uit de Koninklijke Verzamelingen, is tot januari 2022 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Tropenmuseum Campagnebeeld Cadeau hoezo 0
 

Persoonlijk geschenk

In de eerste themaruimte ‘Persoonlijk’ zijn cadeau’s te zien die gegeven worden bij een verjaardag, bij een huwelijk of aan een geliefde. Een mooi voorbeeld is het persoonlijke geschenk van koning Willem III aan zijn bruid Emma van Waldeck-Pyrmont. Slot Arolsen temidden van een besneeuwd landschap vormt het decor van het huwelijk op 7 januari 1879. Wanneer de koning tegen het vallen van de avond Emma in haar trouwjapon ziet geeft hij haar een gekroonde diamanten hanger. De hanger met het in diamant geslepen portret van de koning draagt zij meteen op haar bruidsjapon.

Diamanten hanger van Emma
Poppen van koningin Juliana in het Tropenmuseum

Poppen van Juliana

Na het thema ‘religieuze geschenken’ waar de crucifix van koningin Sophie tentoongesteld wordt, volgt het thema ‘diplomatieke geschenken’. In de ruimte waar geschenken voor staatshoofden en van staatshoofden centraal staan, valt een grote wand met poppen op. Het is een selectie uit de ruim 600 poppen die koningin Juliana cadeau heeft gekregen. Al voor haar geboorte wordt de eerste pop voor de prinses geschonken. De verzameling groeit met de jaren. De poppen in verschillende kostuums en klederdracht staan symbool voor het land, de cultuur, het beroep of de vereniging van de schenker. In de tentoonstelling is het mogelijk om ook zelf een pop te ontwerpen en digitaal te schenken. We zijn benieuwd naar de persoonlijke creaties!

 

Bruiklenen van de Koninklijke Verzamelingen

meer CadeauHoezo