07-07-2020    Op 2 juni 2020 opende het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven de deuren met de tentoonstelling Boudoir. Hier worden de beautyvloggers van nu gekoppeld aan de influencers uit de 18e en 19e eeuw door het tonen van pronkstukken uit de boudoirs van onder meer koningin Wilhelmina, koningin Emma, Anna Paulowna en haar zus Catharina Paulowna. De bezoeker maakt met de tentoonstelling vol parfumflesjes, waaiers, spiegels, kaptafels en sieraden, bekroond met elegante mode, een ware ontdekkingstocht door de wereld van het vaak rijkgedecoreerde damesvertrek.

Tentoonstelling Boudoir in het Zilvermuseum Schoonhoven
 

optutten

Het woord 'boudoir' heeft altijd tot de verbeelding gesproken én vraagtekens opgeroepen. En hoewel vaak gedacht wordt aan het meer sensuele aspect van deze ruimte, is de oorsprong veel serener: het boudoir was een elegant ingerichte ruimte waar de vrouw des huizes zich kon terugtrekken om haar uiterlijk te verzorgen.

poederdoos
pennenstandaard anna paulowna

Maar dit intieme vertrek was meer dan een “optutruimte” alleen. Zo konden dames zich hier terugtrekken om in alle rust te handwerken, te lezen of om brieven te schrijven. Anna Paulowna had er haar schrijftafel van palissanderhout zorgvuldig ingericht. Temidden van malachieten schrijfbenodigdheden en portretten van haar naasten voerde de Russische grootvorstin vanuit haar boudoir een levendige briefwisseling met haar moeder en haar broer tsaar Nicolaas I.

Bruiklenen van de Koninklijke Verzamelingen