25-10-2017   Museum het Prinsenhof opende op vrijdag de 13e de tentoonstelling DNA van Nederland. Van staart tot spacepak. In deze tentoonstelling staan relieken uit de Nederlandse geschiedenis centraal. De relieken, voorwerpen van belangrijke personen uit de Nederlandse geschiedenis, vormen samen als het ware het DNA van Nederland.

 
intro dna
 

haar van de stadhouder

Ook ogenschijnlijk onbelangrijke of vreemde dingen als een stukje paardenhaar uit de zitting van een stoel of een wandelstok kunnen van onschatbare waarde zijn. Tevens kunnen deze voorwerpen de geschiedenis dichterbij brengen. Zo zijn haarvlechten van Willem IV bewaard gebleven. De ‘staarten’ van het haar van de stadhouder zijn, naast de door hem in Dordrecht gebruikte stoel, te zien in de tentoonstelling. De alom bekende plek in het Prinsenhof in Delft waar de Vader des Vaderlands is neergeschoten, vormt bij uitstek een stukje DNA van Nederland. De bezoeker waant zich even terug in de tijd en denkt aan het moment waarop Willem de Zwijger vanuit de eetzaal de trap naar beneden nam en daar verrast werd door Balthasar Gerards.

staartspacepak
willemIV
postzakjasje

Relieken

Zou Willem van Oranje toen het tafelmes bij zich hebben gehad? Zou hij zijn persoonlijke mes hebben gebruikt in de eetzaal van het Prinsenhof? Het mes toont veel gebruikssporen en is dan ook vermoedelijk echt door Willem van Oranje bij zich gedragen zoals dat in die tijd gebruikelijk was. Dit reliek uit de Koninklijke Verzamelingen is nu te zien in de tentoonstelling. Bijzonder; omdat er maar weinig gebruiksvoorwerpen van de stadhouder bewaard gebleven zijn. De tentoonstelling roept bij de bezoeker de vraag op wat de relieken van deze tijd zijn. Zou het postzak jasje van Máxima ontworpen door Jan Taminiau die potentie in zich hebben?!