Een speciale miniserie in Blauw Bloed neemt u mee naar het Koninklijk Huisarchief. Elke week vertelt de directeur van de Koninklijke Verzamelingen, Flip Maarschalkerweerd, over een paar bijzondere objecten uit de collectie.

KHAentreeintro
 

Held van Waterloo

Toen Napoleon in 1815 wederom aan het front verscheen, trokken de geallieerden ten strijde. De Prins van Oranje streed dapper mee op het slagveld en droeg bij aan het grote militaire succes. De directeur van het Koninklijk Huisarchief laat in de eerste aflevering van de miniserie bijzondere objecten zien die ons doen herinneren aan deze overwinning.

miniseriewaterloo
Wexy

Meer uit onze collectie

Uiteraard bezit het Koninklijk Huisarchief meer objecten die te maken hebben met de Slag bij Waterloo. Kijk bijvoorbeeld in de online collectie naar Wexy, het paard van de Prins van Oranje. Of naar een trofee, die het leger van Willem II buit had gemaakt na de slag, een etui met stafkaarten van Napoleon

Zielsverwanten

Wilhelmina werd op haar tiende al Koningin der Nederlanden. Koningin Victoria begreep hoe het was om op jonge leeftijd al zo’n verantwoordelijke taak te hebben. Toen ze elkaar in 1895 ontmoetten, ontstond er wederzijds respect en begrip tussen de jonge Wilhelmina en de veel oudere Victoria. Zo blijkt ook uit een briefje dat Koningin Victoria aan Koningin Wilhelmina schreef enkele dagen voor haar inhuldiging. De directeur van het Koninklijk Huisarchief vertelt daar meer over in deze aflevering van de miniserie.

miniserieWilhelmina
kerstkaartWilhelmina1888

Meer uit onze collectie

Als langstzittende staatshoofd van Nederland heeft koningin Wilhelmina bijna 50 jaren geregeerd. Duidelijk mag zijn dat er in die jaren veel bijzondere objecten zijn verzameld. Kijk in onze online collectie naar een deel van deze verzameling.

Groot bezoek

Als nieuw benoemde Franse ambassadeur in Nederland had markies de Bonac in 1752 zijn opwachting gemaakt bij stadhouder Willem V. Op 20 december 1752 vond het tegenbezoek plaats van de dan pas vierjarige stadhouder aan de ambassadeur. Wat deze traditie precies inhoudt zal de directeur van het Koninklijk Huisarchief in deze aflevering uitleggen.

miniserietegenbezoek
tegenbezoek

Meer uit onze collectie

Wilt u de tekening uit de video van dichtbij bekijken? In de online collectie vindt u een deel van de zes meter lange rol met het tegenbezoek van de vierjarige prins Willem V aan de Franse ambassadeur. Door middel van de zoomtool is de kleine prins Willem V in de grote ‘Parijser Staat Koetz’ in detail te bewonderen.

Schilderkunstig geschenk

Toen koningin Wilhelmina in 1901 met prins Hendrik trouwde waren er in Nederland heel wat instellingen die het jonge bruidspaar een cadeau wilden geven, waaronder de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio. Wie een cadeau wilde aanbieden, moest eerst toestemming vragen aan het hof. De Haagse schilder Mesdag, voorzitter van een speciaal daarvoor opgericht comité, kreeg bericht dat het Genootschap Pulchri een heel bijzonder geschenk persoonlijk mocht aanbieden. Bekijk de miniserie en ontdek welk cadeau door de Haagse schilders is aangeboden.

miniseriepulchribegin
Pulchri kast

Meer uit onze collectie

De Pulchri kast staat in de online collectie. Hier kunt u inzoomen op de verschillende aquarellen van onder andere Hendrik Willem Mesdag, Willem Maris en Jozef Israëls.

Fervente schilders

Directeur Flip Maarschalkerweerd heeft ons in de vorige aflevering verteld dat koningin Wilhelmina graag schilderde en tekende en zelfs werkend lid werd van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef ze in Engeland. Daar ontdekte Wilhelmina dat ze haar passie voor schilderen deelde met Winston Churchill. In deze aflevering van de miniserie zien we dat koningin Wilhelmina in 1949 een brief kreeg van Churchill waarin hij haar toewenste dat ze nu voor haar hobby -schilderen- veel tijd zou krijgen.

miniseriebegin5
waaierwilhelmina

Meer uit onze collectie

Bekijk in onze online collectie nog meer tekeningen en schilderingen vervaardigd door koningin Wilhelmina, zoals deze vouwwaaier met drie aquarellen van Paleis Soestdijk, Paleis Het Loo en Het Oude Loo  

Vorstelijk huwelijk

Na de overwinning op Napoleon in Waterloo ontmoette een feestende Prins van Oranje tsaar Alexander in Engeland. De tsaar zag in de erfprins een geschikte huwelijkspartner voor zijn zusje Anna Paulowna. In februari trouwden de latere koning Willem II en Anna Paulowna in het Winterpaleis in Sint Petersburg. Een half jaar later maakte Anna Paulowna kennis met het Koninkrijk der Nederlanden. Ook in Nederland werd het huwelijk van de erfprins en zijn jonge vrouw gevierd. Van Amsterdam kregen ze een prachtig geschenk. Directeur Flip Maarschalkerweerd vertelt in deze aflevering over dit geschenk en over andere bijzondere voorwerpen die bij dit huwelijk horen.

miniseriebegin6
armbandpaulowna

Meer uit onze collectie

De twee geliefde armbanden van Anna Paulowna waarin haren van koning Willem II verwerkt zijn, kunt u in onze online collectie van dichtbij bekijken.