Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de Prinses van Oranje brengen van 27 januari tot en met 9 februari 2023 een bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het bezoek staat in het teken van de kennismaking van de Prinses van Oranje met Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Deze zes eilanden staan ook centraal in een omvangrijk album dat in 1904 aan koningin Wilhelmina werd geschonken.

Foto's en opdracht uit het album van het Caribisch deel van het Koninkrijk
 

Album

Na een periode van ziekte van Wilhelmina besloot het Caribisch deel van het Koninkrijk om haar visueel kennis te laten maken met de eilanden. Na een expositie in de “vergaderzaal van den Kolonialen Raad” werden de foto’s naar Amsterdam gezonden om in te laten binden. Het resultaat was een groots album van enkele tientallen kilo’s. Kosten nog moeite werden gespaard voor de koningin. Het album met goud op snee in groen suède is voorzien van koperbeslag met daarin de namen van de eilanden. Op het voorplat staat prominent een gekroonde W in een krans van oranjebloesem.

Album met 266 foto's en zes topografische pentekeningen van de eilanden Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.
Landhuis Knip  (Kenepa) op Curaçao van de bijbehorende plantage.

Landhuis Knip (Kenepa)

In het album is een foto opgenomen van Landhuis Knip (Kenepa). Op vrijdag 3 februari zullen de koning, de koningin en de Prinses van Oranje een bezoek brengen aan dit landhuis. Op deze voormalige plantage begon in 1795 een opstand van tot slaaf gemaakte mensen onder leiding van vrijheidsstrijder Tula. Tijdens het bezoek bekijkt het Koninklijk gezelschap een tentoonstelling over dit belangrijke moment in de geschiedenis van Curaçao. Onder de foto van Landhuis Knip staat alleen het bijschrift Plantage “Knip”. De koloniale commissie, die het album samenstelde, creëerde een positief beeld van de plantage. Echter, de slechte werk- en leefomstandigheden van de contractarbeiders op de onderneming bleven buiten beeld.

Samenwerking

Speciaal voor het bezoek hebben de Koninklijke Verzamelingen en de Bibliotheca Nacional Aruba samengewerkt om het album zowel op de website van de Koninklijke Verzamelingen als op Coleccion Aruba/Nationale Bibliotheek van Aruba digitaal beschikbaar te maken.

266 foto's en zes topografische pentekeningen van de eilanden Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.