22-03-2017   Vandaag heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix in Paleis Het Loo de tentoonstelling Chapeaux! geopend. In deze bijzondere expositie ziet u een groot aantal hoeden uit de regeringsperiode van prinses Beatrix die nooit eerder tentoongesteld zijn!

 
intro chapeaux hoeden Beatrix
chapeaux hoeden beatrix

De hoeden

De hoeden in de tentoonstelling zijn ingedeeld op vorm, kleur en materiaal, zoals hoeden getooid met veren, hoeden versierd met zilverdraad of hoeden met een bijzonder grote bol. De artistieke samenwerking tussen de toenmalige koningin Beatrix en de hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn heeft geleid tot hoeden die uitmunten in vakmanschap, creativiteit, speelsheid en vernieuwing. Die speelsheid is goed te zien in de basisvorm van de hoed en in de versieringen van de randen van de hoeden. We zien in de tentoonstelling voorbeelden van een cowboyhoed met een bol die van boven hartvormig is en een hoed die verschillende elementen uit andere hoeden in één hoed combineert. De koningin heeft veel iconische hoeden gedragen, zoals hoeden met gestapelde randen of met een bijzonder grote bol. Maar naast deze vernieuwende hoofddeksels, werden ook oude modellen hergebruikt als inspiratie voor een nieuwe hoed. Tot slot laat de tentoonstelling ook bijzonder persoonlijke exemplaren zien zoals de hoed die de prinsen Willem-Alexander, Friso en Constantijn voor Sinterklaas zelf gemaakt hebben.

daar is de koningin

Koningin Beatrix wordt evenals de Britse koningin Elizabeth II gezien als de iconische koninklijke hoedendraagster. Bij officiële gelegenheden draagt zij altijd een hoed, maar ook bij belangrijke familiegebeurtenissen zoals een doop, huwelijk of begrafenis van leden van het Koninklijk Huis. Het gaat hierbij niet alleen om het dragen van een hoed als mode, maar ook om de functie van de hoed. De hoed is onderdeel van de werkkleding die de koningin draagt in haar rol als staatshoofd en dient haar in deze functie zo goed mogelijk te begeleiden. De hoed wordt dan ook altijd ontworpen en gekleurd in samenhang met de kleding en andere accessoires. In subtiele samenspraak met koningin Beatrix maakt de hoedenmaker een ontwerp, dat vervolgens steeds verder wordt uitgewerkt. Het ontwerp moet aan veel eisen voldoen; het mag niet te extravagant zijn, dat leidt de aandacht af van de persoon en van de gelegenheid. Ook moet het gezicht van de koningin zichtbaar blijven. Bovenal moet de hoed in zijn geheel perfect zijn uitgevoerd, aangezien het hoofddeksel van alle kanten bekeken en gefotografeerd wordt. Tot slot is het van belang dat de hoed opvalt, zodat meteen duidelijk wordt: daar is de koningin!

hoed Beatrix 1
Paarse hoed met bloem
Blauwe hoed met veren