De jongste dochter van stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms was Maria. Maria van Oranje, ook wel Mari of Marike genoemd, trouwde op 23 september 1666 in Kleef met haar achterneef Lodewijk Hendrik, paltsgraaf van Simmern-Lautern.

Detail: Deel van de triomfstoet met Amalia van Soms met haar dochters als toeschouwers van de triomf. Oranjezaal
 

Huwelijk

In 1650 overleed stadhouder Willem II op jonge leeftijd, waarna het eerste stadhouderloze tijdperk aanbrak. Net als haar zus Albertina Agnes trouwde Maria in een voor de Oranjes minder gunstige tijd. Haar moeder had tevergeefs geprobeerd haar te koppelen aan Karel II, koning van Engeland, die eerder naar de hand gedongen had van haar zus Henriëtte Catharina. Haar huwelijk met de paltsgraaf van Simmern-Lautern was geen lang leven beschoren. Hij overleed al in 1673. Het paar bleef kinderloos.

Portret van Maria

Slot Oranienhof

Maria liet vanaf 1684 bij Kreuznach een leegstaand Augustijns nonnenklooster ombouwen tot een buitenverblijf en gaf het de naam Oranienhof. In het van haar aanwezige archief bij de Koninklijke Verzamelingen is een inventaris van haar nagelaten goederen uit 1688 bewaard gebleven. Deze inventaris geeft een goed beeld van de inrichting van het verblijf. Er staan ook schilderijen op vermeld die we later in de inventarissen van haar zussen terugvinden, zoals bijvoorbeeld haar portret in haar trouwjapon met in de achtergrond de Zwanenburcht in Kleef. Maria ging vaak bij haar zussen op bezoek. Op Oranienstein had ze zelfs een permanente kamer. Dit blijkt uit een inventaris van Oranienstein uit 1684. Zowel Maria als haar zus Albertina Agnes waren op dat moment al lange tijd weduwe. Maria verbleef graag op Oranienhof. Bij haar dood in 1688 vermaakte zij het verblijf aan haar opperstalmeester en adviseur Johann Kasimir Kolb von Wartenberg.

Simmern en Kreuznach

Maria overleed op 20 maart 1688 in Kreuznach. Een jaar later werden Simmern en Kreuznach vrijwel volledig verwoest door de Fransen. Van Oranienhof was weinig meer over. In de achttiende eeuw werd het verder afgebroken zodat er nu geen spoor van de residentie te vinden is.

Inventaris van de nagelaten goederen van Maria

Thema 'Oranjekastelen' in Duitsland

Naar het thema 'Oranjekastelen' in Duitsland
Naar Louise Henriëtte en Oranienburg
Naar Albertina Agnes en Oranienstein
Naar Henriëtte Catharina en Oranienbaum