Henriëtte Catharina, de zesde dochter van stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms, trouwde op 6 juli 1659 met Johan Georg II van Anhalt-Dessau. Johan Georg II was sinds 1658 in dienst vanFrederik Willem, keurvorst van Brandenburg. Door zijn huwelijk met Henriëtte Catharina werd de Grote Keurvorst zijn zwager. De eerste jaren van hun huwelijk verbleven zij voornamelijk bij de Grote Keurvorst en Louise Henriëtte in Berlijn.

Henriëtte Catharina detail dubbelportret van Albertina Agnes en Henriëtte Catharina
 
Biografie Henriëtte Catharina

Net als haar zus Louise Henriëtte kwam Henriëtte Catharina in een Duits calvinistisch vorstendom terecht dat te lijden had gehad onder de Dertigjarige Oorlog. Ook bij de wederopbouw van Anhalt-Dessau werd gebruik gemaakt van de Nederlandse innovaties op het gebied van landbouw, de aanleg van havens en dijken en architectuur. Nederlandse kunstenaars werden aangetrokken, zij kwamen vaak via Brandenburg. Net als haar zus getuigde Henriëtte Catharine van sociaal engagement. Zo stichtte ook zij een weeshuis.

Slot Oranienbaum

Henriëtte Catharina kreeg van haar man het plaatsje Nischwitz waaraan zij rond 1673 de naam Oranienbaum gaf. Het idee voor deze naam zou weleens gekomen kunnen zijn van Constantijn Huygens, de secretaris van haar vader Frederik Hendrik. Constantijn Huygens adviseerde Amalia van Solms bij de naamgeving van Huis ten Bosch. L’oranger, oftewel Oranjeboom, is één van de suggesties op de lijst.

Voorstellen voor de naamgeving van het buitenverblijf van Amalia van Solms in het Haagse Bos
Slot Oranienbaum

In Oranienbaum zorgde ze voor symmetrisch aangelegde straten rondom een vierhoekig marktplein. Henriëtte Catharina stimuleerde de handel en de landbouw. Tussen 1681 en 1683 gaf ze de Nederlandse architect Cornelis Ryckwaert opdracht om er een landhuis te bouwen. Nadat ze weduwe was geworden, liet ze het slot uitbouwen. Het slot werd ingericht met Nederlandse meubels, stoffen, Delfts Blauw en met schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters onder meer uit het bezit van haar moeder Amalia van Solms.

Kinderen van Henriëtte Catharina

schilderijencollectie van Henriëtte Catharina

Henriëtte Catharina stierf in 1708 op Oranienbaum. Haar derde dochter, Marie Eleonore, erfde een groot deel van de schilderijencollectie. Toen zij kinderloos overleed werd de collectie te gelde gemaakt en kwamen zo'n tachtig schilderijen in kasteel Mosigkau terecht. Nog steeds bevinden zich hier de schilderijen van beroemde Vlaamse en Hollandse meesters zoals Van Dyck, Rubens, Bruegel de Oude, Jordaens, Goltzius, Van Honthorst, Koninck en Dujardin.

Schilderijen naar Oranienstein

De tweede dochter van Henriëtte Catharina, Henriëtte Amalia, erfde ook een deel van de schilderijen van haar moeder. Zij was getrouwd met Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz, de zoon van Albertina Agnes. Zo kwamen deze schilderijen op Oranienstein terecht. In 1738 hielden de dochters van Henriëtte Amalia een openbare veiling van stukken uit het slot. De familieportretten werden daarbij verkocht aan hun neef stadhouder Willem IV.

Inventaris van nagelaten goederen van Henriëtte Catharina
Oudste dochter Elisabeth Albertine naast een Oranjeboom

Herinnering aan Oranjeprinses

In 2012 opende koningin Beatrix samen met de Duitse bondspresident Joachim Gauck het gerestaureerde kasteel Oranienbaum. De restauratie had plaatsgevonden onder bescherming van hen beiden om de Duits-Nederlandse historische betrekkingen te onderstrepen. De Kulturstiftung Dessau-Wörlitz had de leiding over het project. Op het marktplein van Oranienbaum herinnert een smeedijzeren oranjeboom nog altijd aan de Oranjeprinses die het slot en de stad liet aanleggen.

Thema 'Oranjekastelen' in Duitsland

Naar het thema 'Oranjekastelen' in Duitsland
Naar Louise Henriëtte en Oranienburg
Naar Albertina Agnes en Oranienstein
Naar Maria en Oranienhof