20-06-2017   Vandaag begint het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Italië en Vaticaanstad. Ook Milaan en Palermo kunnen bezoek verwachten van het koninklijk paar. Het land met een rijk cultureel verleden, prachtige kunst en het ideale landschap is al sinds eeuwen een geliefde bestemming voor schilders en beeldhouwers uit Noord-Europa. Maar niet alleen kunstenaars hadden het verlangen om het mediterraanse land te bezoeken. Ook leden van het Koninklijk Huis droomden van de lange reis langs de Rijn richting het Zuiden.

 
intro italie betovering
 
 

Geschenken van de paus

Zo reisde koningin Anna Paulowna samen met haar zoon prins Alexander in het najaar van 1846 via Milaan naar Genua. Nadat zij deze stad had bewonderd, ging de koningin aan boord van de ‘Prins van Oranje’. De kleine vloot stond onder commando van haar jongste zoon prins Hendrik ‘De Zeevaarder’. Als eindbestemming van de succesvolle reis stond Rome op het programma. Hier raakte zij onder de indruk van paus Pius IX. Dat gevoel was wederzijds, de paus vond haar een ‘ware koningin’ en overlaadde Anna Paulowna met vele attenties. Na haar vertrek schreef de Russische grootvorstin aan haar broer dat ze verliefd was geworden op Rome en ‘het met de grootste tegenzin verliet’.

presse papier camee paus
crucifix koningin Sophie

Bijzonder geschenk

Ook koningin Sophie kreeg een bijzonder geschenk van de paus. Toen haar tweede zoon prins Maurits in 1850 op zesjarige leeftijd stierf aan een hersenvliesontsteking, was Sophie ontroostbaar. ‘Mijn kind is dood. Zelf heb ik de oogjes dichtgedrukt. Al wat me op deze aarde nog restte aan hoop en vreugde is voor altijd weg.’ Paus Pius IX stuurde naar de rouwende Sophie een zilveren kruis met daarop een gouden Christusbeeld. De crucifix uit Rome bleef de rest van haar leven bij haar en zal een steun voor haar kunnen zijn geweest.

Op cultuurexpeditie

Sophie van Württemberg had grote belangstelling voor Italië. In 1834 maakte de toen 16-jarige Sophie haar eerste grote reis en deed steden als Milaan, Genua en Napels aan. Als liefhebster van kunst en cultuur vond de jonge prinses het heel spijtig dat ze zowel Florence als Rome niet had bezocht tijdens deze reis. Maar als koningin der Nederlanden kreeg ze nog verschillende malen de kans om de prachtige steden in Italië te bezoeken. Zo ook in 1871 wanneer ze een bezoek brengt aan Florence. In Palazzo Pitti is koningin Sophie zo ontroerd door een portret van Titiaan dat ze ‘tot tranen toe bewogen was’. Ook doet de cultuurliefhebster Rome aan. Een album met foto’s brengt ze als aandenken van haar reis mee terug naar Nederland.

forum

Vis à Vis à Rome

In hetzelfde jaar was het gezin van de vorst van Waldeck-Pyrmont ook in Italië. Als jong meisje maakte Emma met haar ouders grote reizen naar onder andere Zuid-Frankrijk, Engeland en Scandinavië. In een album met foto’s van de bezienswaardigheden tijdens de verschillende reizen zijn stadsbeelden van Venetië, Bologna en Florence vereeuwigd. Of Emma tijdens één van deze reizen ook Rome bezocht, is niet duidelijk. Maar in een geschenk van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae ter ere van haar huwelijk in1879 met koning Willem III deelde de kunstenaar Willem Johann Martens zijn uitzicht in Rome met het bruidspaar.

balkon rome
capitolijnse wolvin rome

Eerste staatsbezoek aan Italië

Eind maart 1985 brachten koningin Beatrix en prins Claus een staatsbezoek aan Italië. Al enige jaren bracht het koninklijke gezin vele vakanties door in het Italiaanse Drakensteyn (Rocco dei Draconi) in Tavarnelle. Maar een staatsbezoek van Nederland aan Italië was nog niet eerder voorgekomen. President Sandro Pertini noemde het ‘een historische gebeurtenis’. Koningin Beatrix bood de burgemeester van Rome een zilveren tulp aan die symbool stond voor de tulpen die in het najaar in de stad geplant zouden worden. Van het stadsbestuur kreeg de koningin een bronzen beeldengroep van de Capitolijnse Wolvin met Romulus en Remus. In 2012 volgde een tegenbezoek. Tijdens dit staatsbezoek van president Napolitano roemde de koningin het land van haar gast als ‘een land van dierbare betovering’.