27-04-2017   ‘Onze zoon, dat mag ik als trotse vader dit keer wel zeggen, is een prachtige baby’, zei prins Claus een dag na de geboorte van prins Willem-Alexander tijdens zijn toespraak via radio en televisie. In het Huis Oranje-Nassau was voor het eerst sinds 116 jaar weer een prins geboren en dit werd op de traditionele manier kenbaar gemaakt met 101 saluutschoten. Het 52ste schot was niet zonder betekenis, omdat de geboorte van een prinsesje toen nog werd aangekondigd met ‘slechts’ 51 schoten. De Koninklijke Verzamelingen blikken terug op de afgelopen 50 jaar van troonopvolger in de wieg naar Prins van Oranje tot koning der Nederlanden.

 
vijftig jaar
 

Prinsen op Kasteel Drakensteyn

Op 2 mei deed prins Claus aangifte van de geboorte van zijn zoon: ‘wij noemen hem Alexander’ liet het prinselijk paar weten. Voluit heet de prins Willem-Alexander Claus George Ferdinand. De jonge prins sliep in de wieg waar zijn moeder en oma ook in hadden gelegen. De koninklijke wieg was een geschenk van de vrouwen en meisjes van de stad Amsterdam aan koningin Wilhelmina bij de geboorte van prinses Juliana in 1909. Anderhalf jaar later stond Willem-Alexander naast dezelfde wieg te kijken naar zijn pasgeboren broertje Friso. De twee prinsen beleefden de jaren ’70 samen met hun jongste broer prins Constantijn op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. De koning denkt terug aan ‘een hele leuke tijd, een hele mooi tijd met het gezin, met mijn ouders, twee broers, heel veel vrijheid, bossen, buiten zijn’ en noemt het ‘een onbezorgde jeugd’.

wieg
joker poker flipperkast

Verhuizen naar Den Haag

Aan de kinderjaren op Drakensteyn kwam een einde toen koningin Juliana haar abdicatie aankondigde. ‘Ik stel u hier Beatrix voor. Uw nieuwe Koningin!’ klonk het vanaf het balkon van het Koninklijk Paleis op de Dam op 30 april 1980. Een jaar later verhuisde het gezin naar Paleis Huis ten Bosch. Als Prins van Oranje mocht Willem-Alexander de Willemsbrug in Rotterdam openen, zijn eerste officiële optreden. Maar er was ook tijd voor ontspanning. In de oude gewelven van het oorspronkelijke zomerverblijf van stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms was een speelkamer voor de drie jongens ingericht. Daar vermaakten zij zich met spelletjes als Joker Poker. Ook beoefenden zij verschillende sporten zoals zeilen, skiën, paardrijden en schaatsen. Onder de schuilnaam W.A. van Buren nam Alexander deel aan de Elfstedentocht in 1986. De prins had de schaatsen ondergebonden vanwege een weddenschap; het ging om de eer van het uitrijden van de tocht. Bij de finish wachtten zijn trotse ouders hem op.

Studeren in Leiden

Na zijn militaire dienstplicht te hebben vervuld bij de Koninklijke Marine schreef de Prins van Oranje zich in bij de Rijksuniversiteit van Leiden. Verschillende Oranjes voor hem bezochten al de universiteit die in 1575 is opgericht door de Vader des Vaderlands. In een wereld waar pinnen de nieuwe norm werd en het internet de hele wereld met elkaar verbond, rondde Willem-Alexander zijn studie geschiedenis af. Hij mocht zijn handtekening naast die van zijn moeder, grootmoeder en alle afgestudeerden van de universiteit Leiden op de muur van het Zweetkamertje in het Academiegebouw zetten.

bul
trouwkledingWAMaxima

Huwelijk op 02-02-2002

‘Hierbij stel ik u allen, vol trots, mijn lieve verloofde Máxima voor ... Voor u ziet u de gelukkigste man van Nederland’ zo sprak prins Willem-Alexander bij de bekendmaking van zijn verloving met Máxima Zorreguieta op 30 maart 2001. Toen maakte Nederland voor het eerst officieel kennis met Máxima en iedereen raakte in de ban van haar charmante verschijning. Op 2 februari 2002 vond de huwelijksplechtigheid plaats in de Beurs van Berlage. Het burgerlijk huwelijk werd gesloten door burgemeester Job Cohen. Na de huwelijkssluiting tekenden ze met speciaal voor het koninklijke bruidspaar gegraveerde zilveren pennen de huwelijksakte. De burgemeester sloot de ceremonie af met de woorden: “Ik wens U een prachtige dag toe en een lang en liefdevol leven samen”. Hierna vertrokken de prins en prinses naar de Nieuwe Kerk voor het kerkelijk huwelijk.

Prinsesjes geboren

Op 7 december 2003 klonken in verschillende steden in Nederland wederom 101 saluutschoten. Ditmaal vanwege de geboorte van een prinsesje. Als gevolg van de grondwetswijziging van 1983 werden nu ook voor het eerst bij de geboorte van een vrouwelijke troonopvolger 101 saluutschoten afgevuurd. Koningin Beatrix kondigde in een speciale editie van de Staatscourant de geboorte aan met de woorden: ‘Met vreugde kondig ik U hierbij aan dat mijn zoon Willem-Alexander en mijn schoondochter Máxima gistermiddag de ouders zijn geworden van een dochter. Ik deel in hun grote geluk en dankbaarheid.’ Terwijl prinses Amalia met haar zusjes prinses Ariane en prinses Alexia opgroeiden in Wassenaar, vierde hun grootmoeder in 2005 op feestelijke wijze haar 25-jarig regeringsjubileum. Koningin Beatrix vond dat het haar verantwoordelijkheid als koningin was om ‘als symbool van de continuïteit en schakel tussen verleden en toekomst ... het ambt in alle waardigheid ongeschonden door te geven aan de volgende generatie'.

Hindelooper stoeltjes
dansende tulpen geschenk

Inhuldiging

Met de woorden ‘Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw koningin mocht zijn’ eindigde koningin Beatrix de bekendmaking van haar aftreden op 28 januari 2013. Als één van haar laatste publieke optredens als koningin opende zij op 13 april het vernieuwde Rijksmuseum. Een cultureel hoogtepunt waar de mensen massaal op af kwamen. Op 30 april 2013 droeg zij het koningschap over aan prins Willem-Alexander. In de Nieuwe Kerk te Amsterdam werd hij ingehuldigd. Zijn missie is om een koning te zijn die de samenleving kan samenbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen. Vandaag op 27 april 2017 viert de koning, samen met alle inwoners van Nederland, op Koningsdag zijn vijftigste verjaardag in Tilburg. Ter ere van zijn verjaardag is het Koninklijk Paleis Amsterdam vanaf 28 april om 22.00 uur gedurende 50 uur gratis geopend. Een groot aantal unieke objecten geven een prachtig beeld van de afgelopen 50 jaar.

regalia