03-10-2018     Vandaag heeft de koning de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20e eeuw geopend in het Amsterdam Museum. Een eeuw waarin na hard strijden vrouwen kiesrecht krijgen en een eeuw waarin zowel in de Eerste Kamer als in de Tweede Kamer ook een vrouw plaats mag nemen. De tentoonstelling geeft aandacht aan de vrouwen die zich voor deze doelen sterk hebben gemaakt. Maar ook aan vrouwen die op een andere manier “beroemd of juist berucht” zijn geweest in de vorige eeuw.

Officiele opening '1001 vrouwen in de 20ste eeuw'
 

Augusta Curiel

Al uit een eerder thema bleek dat een aantal van deze vooruitstrevende vrouwen de collecties van de Koninklijke Verzamelingen hebben verrijkt. Zo heeft Aletta Jacobs haar proefschrift in de geneeskunde aangeboden aan koningin Emma. Ook Augusta Curiel schittert op de tentoonstelling. Met onder andere een album uit de Koninklijke Verzamelingen, met foto’s die een prachtig beeld geven van Suriname, laat zij zien dat ze terecht het koninklijk predicaat van hofleverancier kreeg van koningin Wilhelmina.

2curiel
vansolmskostuum

Koningin Wilhelmina

Tussen de bijna tweehonderd vrouwen op de tentoonstelling staan ook twee Oranjevrouwen. In 1890 werd een prinses geboren. De dochter van koning Willem III en koningin Emma had een onbezorgde jeugd. Ze speelde met poppen, in het park van Paleis Het Loo was een chalet voor haar gebouwd als ‘speelhuisje’ en ze hield van verkleden. Zo kreeg ze van haar moeder een Amalia van Solmskostuum. Het kinderkostuum, ontworpen door de Parijse kostuumontwerper Pierre Eugène Lacoste, was tot in de details geperfectioneerd en uitgevoerd in de mooiste materialen als zijde, goudlamé, zilverbrokaat en glasparels.

In 1890 overleed koning Willem III en werd de jonge Wilhelmina koningin. Onder streng toezicht van haar moeder koningin-regentes Emma en van haar Engelse gouvernante kreeg ze privéonderwijs dat in het teken stond van karaktervorming, zelfdiscipline, uithoudingsvermogen en plichtsbesef. Op haar achttiende verjaardag werd Wilhelmina ingehuldigd als Koningin der Nederlanden.

Draaibare sterrenkaart van koningin Wilhelmina
1inhuldigingsjapon

Koningin Juliana

De vreugde was groot toen op 30 april 1909 een prinsesje werd geboren. Want zo “blijft ons volk verbonden aan het Huis van Oranje, dat van zoo groote historische beteekenis voor Nederland is.” Prinses Juliana kreeg een andere opvoeding dan die van haar moeder. Ze kreeg, samen met drie meisjes uit de kringen van het hof, les in een lokaal in Paleis Noordeinde. Precies 50 jaar na de inhuldiging van koningin Wilhelmina werd Juliana ingehuldigd. Bewust van haar verantwoordelijke taak maakte ze zich geliefd door haar informele optreden en maatschappelijke betrokkenheid. De koningin was gekleed in een japon ontworpen door Erwin Dolder. De koningsblauwe japon vormde samen met de rood-witte koningsmantel prachtig de Nationale driekleur.

De tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is tot en met 10 maart 2019 te zien in het Amsterdam Museum.

meer 1001 vrouwen