Nieuwe afleveringen van de speciale miniserie in Blauw Bloed. Elke week vertelt de directeur van de Koninklijke Verzamelingen, Flip Maarschalkerweerd, over een paar bijzondere objecten uit de collectie.

blauwbloedintro2
 

Oranje geschenken

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben een staatsbezoek aan Frankrijk gebracht. Vaak worden bij staatsbezoeken over en weer geschenken aangeboden. Zo had koning Willem-Alexander een Delfts blauwe tulpenvaas, met oranje tulpen erin, meegebracht voor president Hollande. De Koninklijke Verzamelingen beheren verschillende prachtige geschenken van voorgaande staatsbezoeken aan Frankrijk. Directeur Flip Maarschalkerweerd heeft een aflevering van de miniserie gewijd aan deze geschenken ter gelegenheid van het staatsbezoek aan Frankrijk op 10 en 11 maart 2016.

miniseriebegin7
aurevoirthema

Meer uit onze collectie

Lees ook ons speciale thema over staatsbezoeken aan Frankrijk, Au revoir. Hierin komt u meer te weten over het staatsbanket, het bezoek aan het stadhuis en natuurlijk nog meer geschenken.

Vrouwelijke vliesridder

Vanaf de 14e eeuw werden er ridderorden gesticht. Het doel van een ridderorde was een nauwe vertrouwensband creëren tussen de vorst en de hoogste adel in zijn rijk. In de zuidelijke Nederlanden richtte Filips de Goede in 1430 de Orde van het Gulden Vlies op. In de jaren die volgden werden verschillende hoge edelen verheven tot ridder van het Gulden Vlies. Een fel begeerd lidmaatschap van een ridderorde die ook door de Paus werd erkend. Pas in 1985 werd er voor het eerst een vrouw lid van de Orde van het Gulden Vlies. Bent u benieuwd wie deze vrouwelijke vliesridder is? Ontdek het in dit fragment uit Blauw Bloed.

miniseriebegin8
ordevandekousenband

Meer uit onze collectie

Bekijk ook de volgende aflevering van de miniserie van Blauw Bloed over één van de oudste ridderorden.

Schande over wie er kwaad van denkt

In de vorige aflevering sprak directeur Flip Maarschalkerweerd al over de Orde van het Gulden Vlies. Eén van de oudste ridderorden werd in 1348 opgericht door koning Edward III. De Orde van de Kousenband is de hoogste Britse onderscheiding. Verschillende leden van het Koninklijk Huis zijn lid van de Orde van de Kousenband. Prins Maurits van Oranje was de eerste van het Huis van Oranje die geridderd werd in de Orde van de Kousenband. Koningin Beatrix werd in 1989 benoemd tot ‘Lady of the Garter'. Vele ‘Knights and Ladies of the Garter' verzamelen zich jaarlijks in vol ornaat in Windsor voor een ceremonie van de Orde van de Kousenband. Hoe ziet een Lady of the Garter eruit tijdens zo’n ceremonie? Bekijk het snel in deze aflevering van de miniserie.

miniseriebegin9
PortretminiatuurstadhouderwillemIV

Meer uit onze collectie

Stadhouder prins Willem IV was ook lid van de Orde van de Kousenband. Hij heeft zich in dit miniatuurportret laten vereeuwigen gekleed in het uniform van de Orde van de Kousenband.

Ontmoet de beauties

Een kinderportret bij de schoolfotograaf of een prachtig fotoportret voor in de woonkamer; tegenwoordig is het heel gewoon om jezelf te laten vereeuwigen op een portret. Voor de uitvinding van de fotografie werd de herinnering vastgelegd door een kunstenaar op het doek. Bekende schilders als Honthorst en Holbein werden door de Oranjes gevraagd om een gelijkenis te maken in de vorm van een kunstwerk. De directeur laat in deze aflevering verschillende portretten zien waaronder de gallery of beauties en één van de topstukken uit de Koninklijke Verzamelingen, bekijk de aflevering en ontdek waarom dit portret zo bijzonder is.

miniseriebegin10
holbeindetail

Meer uit onze collectie

Download de afbeelding van de portretminiatuur van Hans Holbein via onze online collectie.

Sprookje op de Hofvijver

Op 30 april 1927 werd prinses Juliana 18 jaar. Dit werd uitgebreid gevierd met een historische feestavond op de Hofvijver in Den Haag. De Hofvijver werd voor de gelegenheid versierd met gloeilampjes. Duizenden oranje lampions verfraaiden de bomen langs de kant en op het eilandje in de Hofvijver. Op het water voeren grote oudhollandse sloepen met aan boord roemruchtige admiraals uit de zeventiende eeuw. Onderwijl beschenen zoeklichten het tafereel van alle kanten. Begeleid door muziek van de Militaire Kapel en door zangers voer Juliana met haar ouders rond over de Hofvijver. Een paar weken na haar verjaardag kreeg prinses Juliana een schilderij van dit spektakel. En de schilder is geen onbekende! Bekijk snel wie deze historische feestavond heeft vereeuwigd op het doek.

miniseriebegin11
stadhouderlijkkwartier

Meer uit onze collectie

De historische avond op de Hofvijver moest een zeemansbeeld uit de zeventiende eeuw voorstellen. Hoe de Hofvijver er in de zeventiende eeuw echt uitzag kunt u zien op deze prent uit circa 1644 van het stadhouderlijk kwartier.

Raad mee

Niet alleen de objecten uit de Koninklijke Verzamelingen zijn bijzonder. Sommige verpakkingen en doosjes zijn ook de moeite van het bekijken waard. De verpakkingen zijn kunstig versierd of zelfs helemaal op maat gemaakt. Zoals bijvoorbeeld bij het gouden zoutvat van Anna Paulowna. Voor het rituele zoutvat is een precies passende doos gemaakt, een foedraal. Op onderstaande foto zie je hoe dit foedraal eruit ziet. Directeur Flip Maarschalkerweerd pakt in deze aflevering een aantal kistjes uit. Ook een absoluut topstuk wordt onthuld. Laat je verrassen in deze aflevering van de miniserie uit Blauw Bloed.

miniseriebegin12
foedraal

Meer uit onze collectie

Nog niet genoeg onthullingen gezien? Kijk ook eens naar de kistjes in onze online collectie. Bijvoorbeeld de schilderdoos van prinses Wilhelmina van Pruisen, een mahoniehouten kistje gevuld met potjes met pigmenten, een kleurrijk geheel. Of een etui voor drie gedenkpenningen van koningin Wilhelmina, vervaardigd door Carel Adolph Lion Cachet, voorzien van decoraties.